DIRIGENT

 

Gísli Jóhann Gretarsson (1983), komponist m.m, er en nord-islending med stor lidenskap for opera og operaens eventyrlige form.

 

Gretarsson er opprinnelig utdannet klassisk gitarist som ledet videre til bachelor- og masterstudier i komposisjon, med orkesterdireksjon som andrefag, ved Musikkhögskolan i Piteå (Sverige) med professorene Jan Sandström og Petter Sundkvist.

 

I utvikling av opera-formen har Gretarsson funnet plass til sine ulike roller som komponist, dirigent, arrangør og produsent. Disse rollene har gitt en fantastisk lekeplass for en gal islending.

 

Fokuset hans har ikke ligget bare på å komponere opera, men å bruke sine eventyrlige fortellinger som stamme i sine verk. Verkene spenner fra sangsykluser, konserter for ulike soloinstrumenter, kormusikk, orkesterverk, kirkelige verk (et Stabat Mater og flere salmer) og kammermusikk i alle dens ulike former. Verkene har blitt framført i hele Norden, Spanien, Frankrike, USA, Italien, Tyskland og Island.

 

Gretarsson har vært kordirigent for Ískórinn (islandsk koret i Oslo) siden 2012, Choriaaros siden 2014 og Svelvik Mannskor siden 2015.